,

Έθιμα Γάμου: Στρώσιμο Νυφικού Κρεβατιού

Αυτό το έθιμο περνάει απο γενιά σε γενιά και καλό είναι ακόμη κι αν δεν είστε και τόσο «παραδοσιακοί» να το τυρίσετε βάζοντας όμως τις δικές σας πινελιές! Μπορείτε απλά να ακολουθήσετε τις διαδικασίες του εθίμου αλλα με τον δικό σας τρόπο ώστε να το διασκεδάσετε και να περάσετε καλά! Έτσι και εσείς θα περάσετε καλά, αλλα και μεγαλύτεροι σε ηλικία (γιαγιάδες, παππούδες, θείοι…), θα χαρούν και θα ευχαριστηθούν!Σε κάποια μέρη (συνήθως χωριά) ακόμη και σήμερα, το στρώσημο του νυφικού κρεβατιού, συνοδεύεται και με την επίδειξη της προίκας της νύφης. Όσοι επισκέπτονται το σπίτι για να ευχηθούν και να αφήσουν το δώρο τους, περνούν απαραίτητα από την κρεβατοκάμαρα για να θαυμάσουν τα προικιά που είναι απλωμένα στο δωμάτιο και πάνω στο κρεβάτι, αλλά και όσα φαίνονται από τα ανοιχτά συρτάρια. Στις πόλεις βέβαια έχει απλοποιηθεί αυτό.

Τι θα χρειαστείτε

 • Για το κρεβάτι θα πρέπει να έχετε: κατωσέντονο, πανωσέντονο, κουβέρτα ή πάπλωμα, 2 μαξιλαροθήκες και προεραιτικά 3 διακοσμητικά τετράγωνα μαξιλαράκια.
  Συνήθως η νυφική κουβέρτα που θα χρησιμοποιήσετε είναι με κεντήματα και χειροποίητη απο κάποια απο τις δυο μαμάδες. Εναλλακτικά μπορείτε να βρείτε στα καταστήματα με λευκά είδη πολλά νυφικά σετ κρεβατιού που θα αντιπροσωπεύουν το γούστο σας.
 • Ένα μικρο-μεσαίο γυάλινο μπωλ με ρύζι, κουφέτα και ροδοπέταλα (αποφύγετε τα καλάθια γιατι μπορεί να πιαστούν στην κουβέρτα ή το πάπλωμα και να σας το χαλάσουν).

Τα τυπικά βήματα για το στρώσημο του νυφικού κρεβατιού είναι τα εξής:

 1. Το στρώσημο του νυφικού κρεβατιού γίνεται συνήθως 2 μέρες πριν το γάμο.
 2. Η ώρα που θα επιλέξετε για να στρωθεί το κρεβάτι καλό θα είναι πριν δύσει ο ήλιος.
 3. Το νυφικό κρεβάτι θα πρέπει να το στρώσουν 3 ή 5 ανύπαντρες κοπέλες.
 4. Μόλις οι κοπέλες τελιώσουν με το στρώσημο του κρεβατιού, ο γαμπρός θα πρέπει να το ξεστρώσει γιατι «δεν θα του αρέσει»!
 5. Έτσι οι κοπέλες θα ξαναστρώσουν και πάλι το κρεβάτι…
 6. Ο γαμπρός όμως θα πρέπει να επαναλλάβει το ξέστρωμα άλλες 2 φορές! (Αυτό βέβαια μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και το κλίμα να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστικό, αφού οι παρευρισκόμενοι θα πειράζουν το γαμπρό και τα κορίτσια).
 7. Όταν λοιπόν αποφασίσει ο γαμπρός οτι του αρέσει το στρώσημο, παίρνει ένα παιδάκι και το ρίχνει μαλακά επάνω στο κρεβάτι ώστε να φέρει τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι.
 8. Οι καλεσμένοι ένας-ένας παίρνουν λίγο ρύζι απο το μπωλ που έχετε ετοιμάσει και το ρίχνουν στο κρεβάτι συνοδευόμενο με το γνωστό σε όλους «φακελάκι». Αυτό έχει σαν ερμηνεία οτι σας εύχονται να ζήσετε πλουσιοπάροχα, ριζωμένοι, μοσχομύριστοι και δυνατοί στις δυσκολίες.
 9. Τέλος, ακολουθεί ποτό, φαγητό και χορός για όσο αντέξετε! Δείτε εδώ ένα ενδεικτικό menu που μπορείτε να προσφέρετε.

Απο εμάς… Η Ώρα η Καλή!!!

1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *