, , ,

Η ιστορία της μπομπονιέρας

Η μπομπονιέρα είναι ένα “γλυκό” σύμβολο που δε λείπει απο κανένα γάμο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Για κάποιους επίσης αποτελεί “μαρτυρία” του γάμου.Η παράδοση της μπομπονιέρας έρχεται απο πολύ παλιά χρόνια όπου οι πρώτοι Ευρωπαίοι Αριστοκράτες προσέφεραν γλυκά για να γιορτάσουν κάποιο γάμο, βάπτιση ή ακόμη γεννήσεις και γενέθλια.

Τι σημαίνει η λέξη “μπομπονιέρα”;

Η λέξη “μπομπονιέρα” στην ουσία σημαίνει “ενα μικρό κουτι για καραμέλες”. Οι πρώτες μπομπονιέρες ήταν απο διάφορα μέταλλα όπως χρυσό αλλά και διάφορα άλλα υλικά όπως πορσελάνη, κρύσταλλο ή πολύτιμους λίθους.

Φυσικά ή δυναντότητα προσφοράς μπομπονιέρας στους καλεσμένου ήταν προτέρημα των πλουσίων καθώς το υλικό που φτιαχνόταν η μπομπονιέρα ήταν ακριβό αλλά και η ζάχαρη που περιείχε. Έτσι μέχρι τον 13ο αιώνα, η προσφορά περιοριζόταν σε αμύγδαλα και φρούτα. Αργότερα έγινε η πρώτη προσπάθεια να καλύψουν τα αμύγδαλα με ζάχαρη. Έτσι γεννήθηκε το πρώτο κουφέτο και αργότερα με τη Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε η μαζική παραγωγή του και η μπομπονιέρα με κουφέτα έγινε προσιτή σε όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Τα τελευταία χρόνια η μπομπονιέρα έχει υποστεί διάφορες στυλιστικές αλλαγές και έτσι υπάρχει μεγάλη γκάμα για την επιλογή της. Απο απλό τούλι δεμένο με κορδέλα, διάφορα πουγκάκια, σακουλάκια, έως και το παλιό πρωτοπόρο κουτάκι. Όλα αυτά σε συνδιασμό με τα διάφορα χρώματα και υφές κάνουν την κάθε μπομπονιέρα ξεχωριστή.

Όποιο στυλ μπομπονιέρας και να επιλέξετε, μην ξεχνάτε να αφιερώσετε λίγο χρόνο παραπανα για τη δημιουργία της γιατι με την μπομπονιέρα θα πείτε “ευχαριστώ” στους καλεσμένους του γάμου σας. Οπότε φροντίστε να είναι αντάξια του γούστου σας και της αγάπης σας.

Δείτε επίσης: Πόσα κουφέτα πρέπει να έχει η μπομπονιέρα του γάμου;