Η μόδα του λευκού νυφικού προέρχεται από την Ελλάδα
Κάθε γυναίκα ονειρεύεται αυτή την ξεχωριστή ημέρα της ζωή της που θα γίνει νυφούλα, να φοράει ένα λαμπερό, λευκό φόρεμα.
Καθ’όλη τη διάρκεια των χρόνων, τα νυφικά πέρασαν απο πολλές αλλαγές. Τον 15ο αιώνα, για παράδειγμα, ήταν σύνηθες για μια γυναίκα να παντρευτεί με το αγαπημένο της φόρεμα και δεν υπήρχαν ειδικές απαιτήσεις και κάποια standards για τη νυφική ενδυμασία.
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης παράξενες νέες ιδέες προστέθηκαν στα νυφικά φορέματα, όπως κωνικού σχήματος καπέλα. Επίσης πολλές γυναίκες εκείνη την εποχή επέλεγαν να παντρευτούν με κόκκινα φορέματα (το χρώμα του πάθους), κάτι που η εκκλησία έσπευσε να απαγορεύσει.
Γενικότερα καθ’όλη την ιστορία του νυφικού φορέματος, οι γυναίκες προτιμούν πολύχρωμα ρούχα, επειδή το λευκό ήταν ακόμα μια αντισυμβατική επιλογή. Στην εποχή του μπαρόκ, το χρυσοκίτρινο ήταν το πιο δημοφιλές χρώμα που συμβόλιζε την καθαρότητα και την αγνότητα. Τους επόμενους αιώνες κυριάρχισαν οι αποχρώσεις του ροζ, μπλέ και πράσινου, αλλά και πάλι το λευκό θεωρήθηκε ως ασαφής και χωρίς σθένος.
Το λευκό νυφικό δεν κερδίσε καθόλου δημοτικότητα μέχρι να γίνουν οι μεγάλες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Ιστορικοί μόδας είναι της γνώμης ότι βλέποντας τα όμορφα αρχαία λευκά μαρμάρινα αγάλματα στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 1900 έδωσε τηνς εκτίμηση του λευκού στον δυτικό κόσμο, συνδέοντάς το με την τέχνη, την ομορφιά και αργότερα, την αρετή και την αθωότητα. Τα αριστουργήματα της αρχαίας Ελληνικής γλυπτικής είναι ο λόγος για τον οποίο εξακολουθείται ακόμη και σήμερα να χρισημοποιήται το λευκό χρώμα στο νυφικό εκείνη την ξεχωριστή ημέρα, μιας και μπορεί να σας μεταμορφώσει σε μια Θεά την οποία σέβονται και θαυμάσουν οι πάντες που είναι τριγύρω.
Comments are closed.