Παιδί απο προηγούμενο γάμο και η σχέση του με τον πατριό
από τον Διονύσιο Σουρέλη
Ψυχολόγο, M.Sc. και υποψ. Διδάκτορα Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας του Παν/μίου, Middlesex, Λονδίνου.
Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε μέσα από τις καθημερινές μας κοινωνικές συνδιαλλαγές, οι σχέσεις των ανθρώπων είναι πολύπλοκες και πολυ-παραγοντικές. Αυτό έχει ως συνέπεια και την διαμόρφωση διαφορετικού τύπου οικογενειών.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κάποιες απόψεις σχετικά με το θέμα της σχέσης πατριού και παιδιών. Αρχικά θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτού του τύπου οι οικογένειες σχηματίζονται από άτομα τα οποία έχουν διαφορετικές εμπειρίες, ανάγκες και προσδοκίες. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι η νέα οικογένεια δεν μπορεί να δρα ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που δρούσε η προηγούμενη (είτε ήταν μονογονεϊκή είτε διγονεϊκή).
Η μητέρα θα πρέπει να βρει έναν εποικοδομητικό τρόπο να επικοινωνήσει με τα παιδιά (λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την ηλικία τους). Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διαθέσει ποιοτικό χρόνο έτσι ώστε να ακούσει και να καταλάβει τις ανάγκες, τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, εκφράζοντας τους ταυτόχρονα τα μητρικά της συναισθήματα, προκειμένου να ενθαρρύνει το αίσθημα ασφάλειας, αποδοχής αλλά και σεβασμού.
Επιπλέον θα πρέπει να τα βοηθήσει να κατανοήσουν τους διαφορετικούς ρόλους. Για παράδειγμα ο πατριός δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον βιολογικό πατέρα. Η σχέση είναι διαφορετικού τύπου, όμως μπορεί να χτιστεί έτσι ώστε να είναι υγιής και εποικοδομητική. Γι αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να διαμορφωθεί μια νέου τύπου επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του πρώην συζύγου (αν και εφόσον έχει ενεργό ρόλο στην ζωή των παιδιών), καθώς επίσης να υπάρχει μια κοινώς αποδεχτή γραμμή διαπαιδαγώγησης. Προστατεύοντας τα από τις μεταξύ τους διαμάχες και διαφωνίες, οι γονείς συντελούν στην διατήρηση και αίσθηση του ευ ζην καθώς και της ψυχικής τους υγείας.
Επιπρόσθετα, η μητέρα θα πρέπει να συντελέσει στην διαμόρφωση ποιοτικού χρόνου μεταξύ πατριού και παιδιών. Ως γνωστόν, ο σεβασμός κερδίζεται, έτσι λοιπόν η σχέση των δύο πλευρών πρέπει να διαμορφωθεί και να αναπτυχθεί από το μηδέν. Οι οικογένειες τέτοιου τύπου θα πρέπει να είναι ευέλικτές και θετικές στο να συζητούν συχνά, με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων αλλά και την ενδυνάμωση της επικοινωνίας και κατά συνέπεια των σχέσεων των μελών τους.
Πολύ σημαντικό ρόλο αποτελεί η διατήρηση της καλής ψυχικής κατάστασης και διάθεσης της μητέρας. Για να συμβεί αυτό χρειάζεται να έχει αναπτύξει ένα αίσθημα αυτοπροστασίας αλλά και διεκδίκησης ενός λειτουργικού τρόπου ζωής. Όπως καταλαβαίνουμε η μητέρα μπορεί να έρθει αντιμέτωπη με διαφορετικές προκλήσεις. Κάποιες από αυτές είναι για παράδειγμα μια δυσλειτουργική σχέση με τον πρώην σύζυγο, η δυσαρέσκεια των παιδιών προς τον πατριό, οι διαφωνίες των δύο αντρών σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των παιδιών κλπ. Οι οικογένειες τέτοιου τύπου ξεκινούν με όνειρα και προσδοκίες, που όμως καμιά φορά βρίσκουν εμπόδια για να πραγματοποιηθούν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με τους κατάλληλους στόχους, δουλειά και αφοσίωση δεν μπορούν να βρουν το δρόμο τους για μια ευτυχισμένη ζωή.
Όπως μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ένα πολυπαραγοντικό θέμα σαν και αυτό δεν μπορεί να αναλυθεί σε λίγες γραμμές. Οι άνθρωποι είναι μοναδικά διαφορετικοί, άρα και οι ιστορίες τους. Υπάρχουν πολλοί ειδικοί επιστήμονες ανάλογα με την περίσταση (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, παιδαγωγοί κλπ), που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη λειτουργικών σχέσεων, ψυχικής ισορροπίας αλλά διαπαιδαγώγησης.
ο κ. Δ. Σουρέλης εργάζεται ιδιωτικά ως Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, στον Πειραιά.
Για επικοινωνία μαζί του μπορείτε να απευθυνθείτε στα τηλ. 210-4285650 ή 6932 210931 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του www.dsourelis.gr.
Δέχεται κατόπιν ραντεβού.
Comments are closed.