, , ,

Παράξενα έθιμα γάμου απ’ όλο τον κόσμο!

Κάθε τόπος έχει τα έθιμά του και τις παραδόσεις του. Και όταν οργανώνεις ένα γάμο απο το μηδέν αρχίζεις να βρίσκεις αρκετό ενδιαφέρον σε όλη τη διαδικασία, απο την πρώτη μέρα της οργάνωσης μέχρι και τη στιγμή που θα τελειώσει η γαμήλια δεξίωση. Και επειδή τελικά τα δικά μας έθιμα εδώ δεν είναι και τόσο… παράξενα, ας δούμε τι συμβαίνει σε γάμους άλλων χωρών.Στην Ιρλανδία, το ζευγάρι που παντρεύεται θα πρέπει πριν την τελετή να φάει 3 μπουκιές αλάτι και αλεύρι βρώμης για να διώξει το κακό μάτι. Επιπλέον, επειδή οι νεράιδες που αγαπούν την ομορφιά θεωρούν τις νύφες ως τις πιο όμορφες, απαγορεύεται στη νύφη όταν χορεύει στη δεξίωση να σηκώσει τα πόδια της από το έδαφος γιατί οι νεράιδες μπορεί να τις απαγάγουν.

Στην Ιταλία, οι γαμπροί κουβαλάνε ένα σιδερένιο φυλαχτό για να διώχνουν τα κακά πνεύματα, ενώ το ίδιο επιτυγχάνουν οι νύφες φορώντας ένα βέλο. ‘Όταν ολοκληρωθεί η γαμήλια τελετή το ζευγάρι σπάει κάτι γυάλινο, και όσα περισσότερα είναι τα κομμάτια τόσα θα είναι και τα ευτυχισμένα χρόνια που θα ζήσουν οι νιόπαντροι μαζί.

paraxena-ethima-gamou-apolo-ton-kosmo-ispania

Στην Ισπανία, κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης το ζευγάρι περνά από όλα τα τραπέζια με ένα καλάθι και μοιράζει μικρά αναμνηστικά δώρα σε όλους τους καλεσμένους (διαφορετικά σε άντρες και γυναίκες). Εκείνη την ώρα επιλέγουν συνήθως και οι καλεσμένοι για να δώσουν τα δικά τους δώρα στο ζευγάρι.

Στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια της τελετής ο γαμπρός δίνει στη νύφη 13 νομίσματα, τα οποία συμβολίζουν τον Χριστό και τους 12 Αποστόλους. Ο ιερέας ευλογεί τα νομίσματα και στο τέλος ο γαμπρός τα ρίχνει στα χέρια της νύφης και τα δένει με μια κορδέλα. Τα 13 νομίσματα συμβολίζουν την υπόσχεση του γαμπρού να προσέχει τη νύφη αλλά και ότι πλέον αφήνει σε εκείνη τον έλεγχο του σπιτιού και των αγαθών τους. Αν η νύφη τα δεχτεί σημαίνει ότι τον εμπιστεύεται και του υπόσχεται αφοσίωση.

Στη Γαλλία, την πρώτη νύχτα του γάμου η οικογένεια και οι φίλοι του ζευγαριού μαζεύονται έξω από το δωμάτιο και χτυπάνε τηγάνια, κουδούνια και φυσούν κέρατα. Τότε οι νιόπαντροι πρέπει να βγουν έξω με τα γαμπριάτικα και να κεράσουν τους παρευρισκομένους.

Στη Σουηδία, λαμβάνει χώρα ένα πραγματικά πολύ ιδιαίτερο έθιμο. Όταν κατά τη διάρκεια της γαμήλιας δεξίωσης η νύφη απομακρυνθεί, όλες οι καλεσμένες μπορούν να φιλήσουν κρυφά τον γαμπρό η μια μετά την άλλη! Όταν δε ο γαμπρός απομακρυνθεί και δεν βλέπει την νύφη, οι άντρες μπορούν να σχηματίσουν ουρά και να φιλήσουν κρυφά την νύφη!

Στην Ινδία, μετά το γάμο οι νεόνυμφοι πηγαίνουν στο σπίτι των γονιών του γαμπρού. Εκεί υπάρχει ένα μπολ με χρωματισμένο νερό όπου τοποθετούνται κέρματα και άλλα μικροαντικείμενα. Τότε οι γονείς ζητούν κάποιο από αυτά και όποιος από τους δύο νεόνυμφους βρει τα περισσότερα είναι ο άρχοντας του νέου νοικοκυριού.

Στην Κορέα ο γαμπρός πηγαίνει να πάρει τη νύφη απ’ το σπίτι της, κρατώντας μια πάπια! Θεωρείται σύμβολο αφοσίωσης, αφού λένε ότι οι πάπιες ζευγαρώνουν μόνο μια φορά στη ζωή τους!

Στο Ουζμπεκιστάν, ο γαμπρός ετοιμάζει την προίκα της νύφης, η οποία αποτελείται από 40 πανάκριβα γαμήλια φορέματα. Την επομένη του γάμου η νύφη θα ξεκινήσει για σαράντα ημέρες να φορά ένα-ένα τα φορέματα. Όταν παρέλθουν οι ημέρες, δεν πρέπει να ξαναβάλει αυτά τα φορέματα ποτέ. Στη συνέχεια αυτά τα φορέματα ξηλώνονται και φτιάχνουν με το ύφασμα μαξιλάρια για τον καναπέ.

paraxena-ethima-gamou-apolo-ton-kosmo-germania

Στη Γερμανία, ο γαμπρός και η νύφη αμέσως μόλις βγουν από την εκκλησία ξεκινούν… δουλειά! Μπροστά τους έχουν έναν κορμό δέντρου τον οποίο πρέπει να κόψουν με ένα πριόνι μαζί. Αυτό συμβολίζει ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες του γάμου μαζί με επιτυχία.

Τέλος, οι Αφροαμερικανοί νιόπαντροι συνηθίζουν να πηδάνε πάνω από μια σκούπα, σηματοδοτώντας την είσοδο σε μια νέα ζωή και το σβήσιμο του παρελθόντος και της εργένικης ζωής.1 reply

Comments are closed.