,

Ποιά σημάδια θα πρέπει να σε φέρουν πιο κοντά στον γάμο

Αρκετά ζευγάρια όταν βρίσκονται σε “ηλικία γάμου” αναρωτιούνται αν πρέπει να προχωρήσουν στο βήμα του γάμου ή όχι. Αυτό συμβαίνει συνήθως γύρω στα 30 που έχει αποκατασταθεί (σχετικά) η επαγγελματική πορεία και ταυτόχρονα οι γονείς και οι συγγενείς συνηδιτοποιούν οτι μεγάλωσες και βιάζονται να σε δουν πλεον παντρεμένη και με ένα μωρό στην αγκαλιά. Μεταξύ μας όμως ούτε και εσένα σου φαίνεται άσχημη η ιδέα του γάμου, ίσως σε κάποιο παραθαλάσσιο ξωκλήσι.Και ενώ σκέφτεσαι όλα αυτά την ώρα που είσαι στο γραφείο ξαφνικά επανέρχεσαι στην πραγματικότητα και είσαι πάλι αντιμέτωπη με λογαριασμούς, και απλήρωτες κάρτες τις οποίες μετά το πέμπτο σφηνάκι το βράδυ σκέφτεσαι να διαγράψεις. Και έτσι οι μέρες περνάνε και συνεχίζεις την σχετική ελευθερία σου, και ταυτόχρονα αντιμετωπίζεις και εσύ και ο σύντροφός σου τα βλέμματα των παντρεμένων φίλων σας που έστω και λίγο σας ζηλεύεουν που έχετε αυτη την “ελευθερία”.

Τότε γιατί σκεφτόμαστε τον γάμο;

Αναζητώντας μία απάντηση στο “γιατί” και “γιατί να μην” παντρευτώ αραδιάζουμε στο μυαλό μας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του γάμου, καταγράφοντας τα υπέρ και τα κατά του έγγαμου και άγαμου βίου. Η αλήθεια είναι ότι μετά απο αυτό βρήσκουμε την προσωπική μας απάντηση αλλά… δεν τολμάμε ακόμα να την παραδεχτούμε.

“Γιατί να παντρευτώ;”

• Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο. Ξεκινάμε με τους επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους γιατί “ο γάμος κάνει καλό”. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που υποστηρίζουν ότι τα άτομα που βιώνουν έναν ευτυχισμένο γάμο ζουν περισσότερο από τους εργένηδες.

• Ο γάμος αυξάνει τα έσοδα και τα έξοδα. Αυτονόητο είναι ότι μέσα στον γάμο τα έσοδα και τα έξοδα μοιράζονται. Έτσι, έγγαμος βίος, πέρα από κοινοί λογαριασμοί, σημαίνει συνήθως καλύτερο σπίτι, καλύτερες διακοπές και γενικά καλύτερα υλικά αγαθά.

• Δεσμοί αίματος. Σαφώς και πρακτικά δεν χρειάζεται κανείς να παντρευτεί για να κάνει παιδιά. Ωστόσο, η έννοια της πυρηνικής οικογένειας τυπικά παραμένει ένας από τους πιο σταθερούς κοινωνικούς δεσμούς και είναι αυτός που παρέχει συναισθηματική ασφάλεια πρώτα στο παιδί, και έπειτα στον/στην σύντροφο.

• Γάμος = Περισσότερο (και καλύτερο) σεξ. Αν ο λόγος που αρνείστε να απαρνηθείτε την εργένικη ζωή είναι ο φόβος πως με τον γάμο θα “βαλτώσει” η σεξουαλική σας ζωή, είναι γιατί ίσως δεν έχετε υπολογίσει πως μέσα στον γάμο έχετε την ευκαιρία να κάνετε σεξ πολύ τακτικότερα. Αν δεν το πιστεύετε εσείς, το πιστεύουν πάντως ερευνητές του Ινστιτούτου Kinsey, σύμφωνα με τους οποίους το 23% των εργένηδων μπορεί περιοδικά να διανύσουν και έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς να κάνουν σεξ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μόνο 1% των παντρεμένων ανδρών. Η ίδια έρευνα λέει ότι ενώ το 19% των singles κάνουν σεξ δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, το ίδιο συχνά κάνει σεξ το 36% των παντρεμένων. Και αυτό γιατί την στιγμή που οι πρώτοι ακόμα προσπαθούν, οι δεύτεροι το έχουν ήδη στο σπίτι τους. Επιπλέον, παραδεχτείτε το, μπορεί τα one-night stands να είναι διεγερτικά και περιπετειώδη, όμως συνήθως περιλαμβάνουν άβολες, αμήχανες στιγμές που δεν ανταποκρίνονται στις αρχικές προσδοκίες. Τα παντρεμένα ζευγάρια, όμως, γνωρίζουν καλά πώς να αλληλο-ικανοποιηθούν και, χωρίς καν να μιλήσουν, ξέρουν πάντα να κάνουν τις σωστές κινήσεις. Ακόμα, όμως, κι αν δεν ξέρουν, έχοντας αποκτήσει αρκετή οικειότητα μέσα από την μακροχρόνια σχέση τους, δεν διστάζουν να ζητήσουν και να συζητήσουν όσα τους απασχολούν στο σεξ.

• Μέσα από τον γάμο γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος. Καταρχήν γίνεσαι πιο χαρούμενος άνθρωπος, όπως επιβεβαιώνει έρευνα Αυστραλιανού Πανεπιστημίου, καθώς εξασφαλίζεις την απαιτούμενη σταθερότητα που λειτουργεί ως εφαλτήριο για άλλες πλευρές της ζωής. Σκέψου, π.χ. πόσο πίσω σε όλα σε πηγαίνει μία σχέση προβληματική ή η στεναχώρια που ενδεχομένως σου δημιουργεί η μοναξιά. Ταυτόχρονα, γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος χάρη στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να περάσεις την ζωή σου μαζί. Αν είσαι λίγο έξυπνος/-η, ο άνθρωπος που επιλέγεις είναι διορατικός, ειλικρινής και έχει άποψη και λόγο. Αυτά, και άλλα φυσικά, χαρακτηρίζουν τον καλό σύντροφο, ο οποίος μπορεί να τα μοιραστεί μαζί σου και να στα διδάξει. Άλλωστε, μέσα στην οικογένεια μαθαίνει πραγματικά κανείς το πραγματικό νόημα της αυτοθυσίας και του οικειοθελούς συμβιβασμού, στοιχεία που όλοι εκτιμούμε στους γύρω μας.

“Γιατί να μην παντρευτώ;”

• Ο γάμος θα κάνει τον σύντροφό σου να παρατήσει τον εαυτό του. Ως προς τις γυναίκες, μόνο και μόνο λόγω γέννας, είναι σχεδόν σίγουρο πως με τον γάμο παχαίνουν. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland της Αυστραλίας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι ακόμα και οι γυναίκες που δεν αποκτούν παιδιά παχαίνουν κατά την διάρκεια του έγγαμου βίου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, μία γυναίκα μπορεί να πάρει μέχρι και 6-8 κιλά στα πρώτα δέκα έτη του έγγαμου βίου, χωρίς καν να έχει γεννήσει. Αυτό συμβαίνει λόγω μεταβολικών αλλαγών με την πάροδο των χρόνων, οι οποίες μόνο ως αλλαγή του τρόπου ζωής μπορούν να μεταφραστούν. Δηλαδή, λόγω, έλλειψης ενδιαφέροντος προκειμένου να σαγηνεύσουν το αντίθετο φύλο. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τους άνδρες, οι οποίοι (ειδικά αν η σύζυγος είναι καλή μαγείρισσα) τρώνε περισσότερο και παραμελούν την εμφάνισή τους.