Πώς να οργανώσω ένα γάμο με Μεσαιωνικό θέμα
Αυτό το θέμα γάμου είναι λίγο ιδιαίτερο, όπως φυσικά και οι νύφες που σκέφτονται να οργανώσουν έναν τέτοιο γάμο. Πρίν όμως οργανωσετε έναν τέτοιο γάμο, καλό θα ήταν να ξέρετε κάποιες χαρακτηριστικές λεπτομέρειες.
Το νυφικό
Μην φορέσετε λευκό νυφικό. Στους μεσαιωνικούς χρόνους, το χρώμα της αγνότητας θεωρήθηκε το μπλε και όχι άσπρο – αυτή η παράδοση ξεκίνησε στην Βικτοριανή εποχή.
Το πέπλο δεν ήταν στη μόδα μέχρι τις Σταυροφορίες, οπότε η Μεσαιωνική νύφη φορούσε κάποιο διακοσμητικό στεφάνι στα μαλλιά ή εναλλακτικά διακοσμούσε τα μαλλιά της με λουλούδια.
Για να πάρετε κάποια ιδέα για το νυφικό σας κοιτάξτε μέσα μεσαιωνικά βιβλία για ιδέες, και ζητήστε απο τον οίκο νυφικών να σας δίξει κάποιο αεράτο στυλ με διαφανή μανίκια.
Το πέπλο
Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε τον συμβολισμό πίσω από το πέπλο. Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, το πέπλο είχε ως στόχο να προστατεύσει τη νύφη από το “κακό μάτι” – και από τα μάτια των υποψήφιων γαμπρών τους οποίους δεν θα γνώριζε ποτέ. Οι γυναίκες συχνά θεωρούνται ιδιοκτησία στον Μεσαίωνα. Οι πατέρες συνόδευαν τις κόρες τους μέχρι τον γαμπρό και σήμανε τη μεταβίβαση της εξουσίας πάνω στη γυναίκα από τον πατέρα στον σύζυγο. Πολλές σύγχρονες γυναίκες όμως νιώθουν άβολα με αυτή την παράδοση, και επιλέγουν να περπατήσουν και με τους δύο γονείς ή μόνες τους.
Διαλέξτε το κατάλληλο σκηνικό
Ενώ πολλοί Μεσαιωνικοί γάμοι γινόντουσαν σε πλούσιες Γοτθικές εκκλησίες, η εκκλησία όμως δεν ήταν απαραιτήτως η τοποθεσία που έπρεπε να γίνει ο γάμος, έτσι οι βασιλικοί γάμοι πραγματοποιούνταν συχνά στις αίθουσες του κάστρο ή στις αυλές. Οι γάμοι των αγροτών γινόντουσαν στις πλατείες των χωριών, έξω από τα σπίτια, ή ακόμη και στα δάση.
Οπότε επιλέξτε μια αίθουσα ή εκκλησία που μοιάζει με κάστρο ή έναν τόπο που έχει Γοτθικό ή Αναγεννησιακό ήφος. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε λουλούδια παντού.
Έθιμα
Πολλά έθιμα του γάμου θεωρούνται καινούργια αλλά η αλήθεια είναι οτι προέκυψαν κατά τον Μεσαίωνα.
Οι καλεσμένοι σας θα πρέπει να σας ρίξουν ρύζι όταν βγείτε από την εκκλησία, κάτι που πολλές οικογένειες αγροτών έκανε για να εξασφαλίσει την ευημερία.
Κατά τη διάρκεια του γάμου, το ζευγάρι πίνει από το ίδιο φλιτζάνι ζεστό κρασί, το οποίο ονομάζεται “κύπελλο του γάμου”.
Επίσης, αντί της ανθοδέσμης που έχουμε σήμερα, η νύφη έδινε τα γάντια της σε ένα φίλο ή φίλη για καλή τυχη, διότι ως ιματισμος της νύφης θεωρήτω τυχερός.
Για μια περίοδο η μπομπονιέρα για τους καλεσμένους ήταν μια σειρά νομισμάτων στο πάτωμα στα οποία επάνω περπάταγε η νύφη και στη συνέχεια τα έπαιρναν οι καλεσμένοι. Έτσι τα χρήματα αυτά θεωρούνταν τυχερά.
Τέλος η νύφη καθόταν στα αριστερά του γαμπρού, ώστε εκείνος να μπορεί να έχει ελεύθερο το δεξί του χέρι για άμυνα απέναντι στους υπόλοιπους υποψήφιους γαμπρούς.
Δεξίωση
Για το φαγητό της δεξίωσης μπορείτε να ακολουθήσετε την παραδοσιακή μεσαιωνική κουζίνα με γαλοπούλα, κρέας ελαφιού, αρνί, και ορτύκια τοποθετιμένα επάνω σε απλές ξύλινες πλάκες. Από το μενού επίσης δεν μπορουν να λείπουν τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, ψωμί, κρέμες, και τυρί.
Απο ποτά μπορείτε να προσφέρετε, μπύρα, κρασί, γάλα και υδρόμελι.
Δείτε επίσης: Γάμος με Μεσαιωνικό στυλ • Η top λεπτομέρια ενός μεσαιωνικού γάμου: το διάδημα (Circlet)
Comments are closed.