,

Προϋποθέσεις και Διαδικαστικά Θρησκευτικού Γάμου



Προϋποθέσεις

  • Οι μελλόνυμφοι να έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Δεν επιτρέπεται ο γάμος σε ηλικίες κάτω των 14. Από 14 ως 18 χρειάζεται η έγγραφη συγκατάθεση των γονέων /κηδεμόνων.
  • Σε περίπτωση προηγούμενου γάμου θα πρέπει να υπάρχει διαζύγιο.
  • Σε περίπτωση χηρείας, θα πρέπει να έχει περάσει 1 χρόνος.
  • Σε περίπτωση εξαφάνισης συζηγου, θα πρέπει να έχουν περάσει 4 χρόνια.
  • Να μην υπάρχει συγγένεια μεταξύ του ζευγαριού. Σε περίπτωση συγγένειας εξ’αίματος, από τον πρώτο έως και τον τέταρτο βαθμό ο γάμος θεωρείται αιμομιξία και απαγορεύεται.
  • Γάμος δεν μπορεί να γίνει σε περίπτωση υιοθεσίας, μεταξύ του υιοθετημένου και αυτού που τον υιοθέτησε, καθώς και μεταξύ των απογόνων τους ακόμα και αν έχει λυθεί η υιοθεσία. (Βάσει των άρθρων 1350-1360 του Αστικού κώδικα)
  • Γάμος δεν μπορεί να γίνει σε περίπτωση συγγενών εξ’αγχιστείας μέχρι και 2ου βαθμού, ακόμα κι αν ο γάμος από τον οποίο προήλθε η συγγένεια αυτή έχει λυθεί. Συγγενείς θεωρούνται και τα πνευματικά αδέρφια, αυτά δηλαδή που έχουν τον ίδιο νονό. (Βάσει των άρθρων 1350-1360 του Αστικού κώδικα)
  • Οι μελλόνυμφοι να είναι διανοητικά υγιείς ώστε να είναι σε θέση να κατανοούν το μυστήριο.
  • Σε μεικτό γάμο δηλαδή Χριστιανού με αλλόθρησκο, θα πρέπει να έχει προηγηθεί βάπτισμα του αλλόθρησκου σε Χριστιανό.
  • Στην περίπτωση γάμου μεταξύ Χριστιανού Ορθόδοξου και Καθολικού ή Προτεστάντη όπου το ζευγάρι επιθυμεί να τελέσει 2 μυστήρια, θα πρέπει το μυστήριο στην ορθόδοξη εκκλησία να είναι το τελευταίο. Αυτό, διότι η Ορθόδοξη εκκλησία δεν αναγνωρίζει το γάμο που έγινε στην Καθολική εκκλησία, ενώ το αντίθετο ισχύει και τότε θα υπάρχει πρόβλημα διγαμίας.

Διαδικαστικά

  1. Οι διαδικασίες αυτές γίνονται το πολύ 6 μήνες πριν την ημερομηνία του γάμου, γιατί όλα τα πιστοποιητικά που εκδίδονται έχουν διάρκεια επίσημης χρήσης 6 μηνών. Επίσης κάποια από τα παρακάτω διαφοροποιούνται από ενορία σε ενορία (τα σημειώνουμε με αστερίσκο *), επομένως το πρώτο βήμα που θα έπρεπε να κάνετε είναι να μιλήστε με τον ιερέα της ενορίας σας έτσι ώστε να ενημερωθείτε με ακρίβεια για το τι ακριβώς ισχύει.
  2. Πιστοποιητικό γέννησης από το Δήμο στον οποίο ανήκει η οικογενειακή μερίδα των γονέων του ζευγαριού, αφού σε αυτήν ανήκει έως ότου παντρευτεί. Αυτό το κάνετε είτε τηλεφωνικά στο 1152, είτε με επίσκεψη στο Δήμο σας, είτε με επίσκεψη σε Κ.Ε.Π.
  3. Υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/86 με δύο μάρτυρες για τον καθένα. Θα πρέπει να μεταβείτε στις ενορίες στις οποίες ανήκετε, ώστε να σας εκδοθεί το πιστοποιητικό αγαμίας. Οι μάρτυρες καλούνται να δηλώσουν υπεύθυνα υπογράφοντας σε έντυπο που σας δίνει ο ιερέας ότι δεν είστε παντρεμένη/ος και *δεν πρέπει να είναι συγγενείς πρώτου βαθμού. Το ίδιο θα δηλώσετε κι εσείς σύμφωνα με τις οδηγίες με υπεύθυνη δήλωση καθώς και ότι είναι ο 1ος, 2ος, 3ος (κτλ) γάμος σας. Σε περίπτωση προηγούμενου γάμου, χηρείας ή πολιτικού γάμου θα πρέπει να έχετε μαζί σας και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά. Θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας χρήματα* για τα χαρτόσημα που θα κολληθούν στα πιστοποιητικά και τις ταυτότητές σας. Η ενορία στην οποία ανήκετε είναι αυτή που βρίσκεται στο σπίτι που κατοικείτε τα 2 τουλάχιστον τελευταία χρόνια και μπορείτε να αποδείξετε από κάποιο λογαριασμό στο όνομά σας ή το ενοικιαστήριο του σπιτιού.
  4. Δημοσίευση της αναγγελίας του γάμου σας σε εφημερίδα, όπου θα πρέπει να αναγράφονται: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, τόπος γέννησης και τόπος κατοικίας καθώς και η περιοχή στην οποία θα γίνει ο γάμος. Η δημοσίευση μπορεί να γίνει σε φύλλο καθημερινής εφημερίδας της επιλογής σας. Η ημερομηνία δεν έχει και πολύ σημασία, αρκεί η δημοσίευση να γίνει το νωρίτερο 3 μήνες πριν και το αργότερο 15 μέρες πριν. Συνήθως οι εφημερίδες σας δίνουν έτοιμη φόρμα για να συμπληρώσετε και το κόστος είναι περίπου 25euro.
  5. Παράβολο χαρτοσήμου των 15€, το οποίο θα προμηθευτείτε από την εφορία, διότι θα σας χρειαστεί στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η ενορία σας, την οποία θα επισκεφτείτε αμέσως μετά, έχοντας μαζί σας ένα φύλλο της εφημερίδας με την αναγγελία του γάμου, τα πιστοποιητικά αγαμίας, τις ταυτότητές σας και το παράβολο. Εκεί θα επικυρώσουν τα πιστοποιητικά αγαμίας.
  6. Στη συνέχεια πηγαίνετε στην εκκλησία που θα γίνει ο γάμος και εκεί ο ιερέας θα σας ετοιμάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τις άδειες και ότι άλλο χρειάζεται. Εδώ είναι και η στιγμή που θα υπογράψετε την αμετάκλητη δήλωση για τα επώνυμα των παιδιών σας.
  7. Μετά από αυτό πρέπει να πάτε στην Αρχιεπισκοπή που ανήκει η εκκλησία (στο Γραφείο Γάμου) που θα γίνει το μυστήριο ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θέματα (επικυρώσεις, υπογραφές κτλ).


1 reply

Comments are closed.