, , ,

Στην Αμοργό το πιο ερωτικό έθιμο της Ελλάδας

Ένα έθιμο που κρατά αιώνες στην Αμοργό βοηθά τους νέους να έρθουν κοντά με έναν παραδοσιακό τρόπο που απέχει πολύ από τον τρόπο που οι σύγχρονοι νέοι γνωρίζονται και ερωτεύονται.Έχοντας μεγάλη αγάπη για την παράδοση, η Αμοργός διατηρεί μέχρι και σήμερα ένα έθιμο που είναι γνωστό ως το «έθιμο του Καπετάνιου», το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Αιγιάλη της Αμοργού, την τελευταία Κυριακή της αποκριάς, την Τυρινή. Σύμφωνα με το έθιμο, μια ομάδα νέων προχωρά από την πλατεία του χωριού Λαγκάδα προς την εκκλησία της Παναγίας της Επανωχωριανής περνώντας από ένα πολύ όμορφο ορεινό μονοπάτι με φόντο τα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Μόλις φτάσουν εκεί ο πρεσβύτερος του χωριού ή παλαιότερα ο παπάς, επιλέγει ένα νέο, ο οποίος γίνεται καπετάνιος. Ο καπετάνιος είναι, συνήθως, ο πιο άξιος νεαρός, ο οποίος φορώντας μια παραδοσιακή στολή θα πάρει το άλογο του και με τη συνοδεία των φίλων του και της μουσικής θα μεταβεί στην Πορτάρα, την είσοδο της Λαγκάδας, για να συναντήσει τα κορίτσια που τον περιμένουν. Εκείνες ντυμένες, επίσης, με παραδοσιακές φορεσιές θα ακολουθήσουν τον καπετάνιο μέχρι την πλατεία του χωριού. Εκεί ο καπετάνιος θα επιλέξει την καπετάνισσα του στήνοντας μια μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει πολύ κέφι, πειράγματα και φυσικά… ψημένη ρακί.

Επανωχωριανή

Επανωχωριανή

Στην επίσκεψη μας στο μονοπάτι που ξεκινά η πομπή για την Πορτάρα, μάθαμε από κάτοικο της Αιγιάλης ότι στο νησί υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που οφείλουν τη γνωριμία τους σε αυτό το έθιμο και μάλιστα κάποια βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, γεγονός που δείχνει ότι ο θεσμός αυτός δημιουργεί μακροχρόνιους δεσμούς.

Το έθιμο αυτό κρατά από την εποχή της τουρκοκρατίας και αποτελούσε έναν τρόπο ανταμοιβής του καλύτερου πολεμιστή που ερχόταν να βρει μια καλή γυναίκα να παντρευτεί. Στην ουσία, όμως, υποστηρίζεται πως οι κάτοικοι του χωριού θέλοντας να βρουν μια δικαιολογία να συναντιούνται για να οργανώνουν κάποια πιθανά σχέδια αντίστασης εναντίον των Τούρκων, επινόησαν αυτόν τον θεσμό που αργότερα θα αποτελούσε το πιο ερωτικό έθιμο της Ελλάδας.

Μονοπάτι Λαγκάδα

Μονοπάτι Λαγκάδα

Το έθιμο πραγματοποιείται, επίσης, στα Θολάρια στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου. Και στις δυο εκκλησίες συγκεντρώνονται συνολικά νέοι από τέσσερα χωριά της Αμοργού: τη Λαγκάδα, τα Θολάρια, τον Όρμο και τον Ποταμό. Γενικά, αποτελεί μια ευκαιρία να επισημοποιηθεί μια σχέση, ενώ πολλές φορές καταλήγει και σε γάμο. Στην επίσκεψη μας στο μονοπάτι που ξεκινά η πομπή για την Πορτάρα, μάθαμε από κάτοικο της Αιγιάλης ότι στο νησί υπάρχουν αρκετά ζευγάρια που οφείλουν τη γνωριμία τους σε αυτό το έθιμο και μάλιστα κάποια βρίσκονται στην τρίτη ηλικία, γεγονός που δείχνει ότι ο θεσμός αυτός δημιουργεί μακροχρόνιους δεσμούς. Οι κάτοικοι του χωριού το διασκεδάζουν στήνοντας μια γιορτή που θυμούνται για μέρες. Σίγουρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί ένα λόγο να επισκεφτεί κανείς την Αμοργό το 2017.

Περισσότερα στο Twitter: Αλέξανδρος Παντελάκης:www.twitter.com/alexpant
Το διαβάσαμε στο huffingtonpost.gr

 1 reply

Comments are closed.