,

Στον συμβολαιογράφο για το γάμο!Απο 1 Ιανουαρίου 2013 θα χρειάζεται να περάσουμε απο συμβολαιογράφο για οποιοδήποτε αλλαγή συμβεί στη ζωή μας, είτε αυτή η αλλαγή είναι ένας γάμος, ένα διαζύγιο ή ακόμη και ένας θάνατος.

Φυσικά η ίδια διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί είτε ο γάμος είναι θρησκευτικός, είτε πολιτικός, είτε ακόμη και αν υπάρχει σύμφωνο συμβίωσης.

Πλέον θα χρειάζεται σφραγίδα συμβολαιογράφου σε οποιαδήποτε αλλαγή κατάστασης για να μπορεί να διασταυρώνεται με αυτον τον τρόπο ποιοί δικαιούνται συντάξεις, ποιοί όχι και τι επιδόματα διακαιούται ο καθένας.

Όλο αυτό θα συμβεί γιατί το κράτος δεν μπορεί, χωρίς επιπλέον δημόσιο κόστος, να λύσει αυτά τα προβλήματα. Έτσι θα βάλει σε ενέργεια το πρόγραμμα “Αριάδνη” απο 1 Ιανουαρίου 2013, ωστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα και να σταματήσουν οι απογραφές.

Ποιά είναι η διαδικασία;

Όταν κάποιο ζευγάρι θα παντρεύεται, μαζί με όλα τα υπόλοιπα χαρτιά θα πρέπει να πάρει και το αντίστοιχο χαρτί απο τον συμβολαιογράφο στο οποίο θα αναφέρεται η πράξη του γάμου (το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση διαζυγίου ή θανάτου).

Θα υπάρχει κάποιο κόστος για τη βεβαίωση αυτή του συμβολαιογράφου, το οποίο όμως θα μπορεί να επιστραφεί απο το ασφαλιστικό ταμείο.

Η επίσημη ανακοίνωση θα αναρτηθεί αύριο (11 Οκτωβρίου 2012) απο το Υπουργείο Εργασίας.

[Update]

Βάσει του προγράμματος “Αριάδνη”, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, η άδεια ταφής, όπως και κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συμβολαιογραφική πράξη θα στοιχίζει 50€. Σε όλες τις περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη εκτός απο την περίπτωση του θανάτου οπου το κόστος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας.

Οι συμβολαιογράφοι στη συνέχεια θα είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένοι με τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία θα ενημερώνονται άμεσα και έτσι θα σταματά η παράνομη καταβολή συντάξεων και επιδομάτων.