,

Τι συμβολίζει πραγματικά το λευκό νυφικό;

Η πραγματική σημασία του λευκού νυφικού δεν έχει σχέση με την αγνότητα της νύφης, αλλά με την οικονομική της κατάσταση.Το έθιμο του λευκού νυφικού είναι σχετικά πρόσφατο. Κέρδισε σε δημοφιλία όταν η Βασίλισσα Βικτωρια της Αγγλίας παντρεύτηκε τον Αλβέρτο της Σαξονίας το 1840 φορώντας ένα λευκό νυφικό πάνω στο οποίο είχε ράψει χειροποίητες δαντέλες που είχε στην κατοχή της.

Εκείνη την εποχή το λευκό νυφικό φόρεμα ήταν πολύ σπάνιο. Και επ’ ουδενί δεν συμβόλιζε την αγνότητα της νύφης. Η σημασία του λευκού νυφικού ήταν ο πλούτος της νύφης γιατί μόνο οι πολύ πλούσιες γυναίκες μπορούσαν να έχουν ένα φόρεμα που δεν θα φορούσαν ποτέ ξανά. Ο καθαρισμός του λευκού φορέματος ήταν εξαιρετικά δύσκολος με τα μέσα της εποχής και συχνά ακατόρθωτος στα 1840.

Πολλές κυρίες έσπευσαν να αντιγράψουν τη Βασίλισσα για το γάμο τους, ωστόσο το λευκό νυφικό κυριάρχησε πλέον στα μέσα του 20ου αιώνα στους γάμους.

Σ’ αυτό βοήθησαν οι ταινίες του κινηματογράφου, αλλά και οι φωτογραφίες διασημοτήτων και εκατομμυριούχων από όλο τον κόσμο. Το λευκό νυφικό δεν ήταν το σύμβολο αγνότητας, αλλά το σύμβολο πλούτου και ματαιοδοξίας.

Πριν την Βικτόρια οι νύφες φορούσαν όλα τα χρώματα εκτός του μαύρου που συμβόλιζε το θάνατο και το πένθος και του κόκκινου που ήταν συνυφασμένο με τα κόκκινα φωτάκια και κουρτίνες και τις εκδιδόμενες γυναίκες στα πορνεία.

Οι νύφες που επιθυμούσαν να δηλώσουν αγνές και ανέγγιχτες τότε φορούσαν γαλάζιο νυφικό.1 reply

Comments are closed.