,

Τα 5 καλύτερα day-trips κοντά στο Παρίσι

5. Το σπίτι & οι κήποι του Claude Monet στο Giverny

Ο Claude Monet έζησε στο σπίτι του στο Giverny μαζί με τη γυναίκα του και τα οχτώ παιδιά του (δύο βιολογικούς γιους από την προηγούμενη σύζυγό του Camille, δύο θετούς και τέσσερις θετές κόρες) από το 1883 μέχρι το 1926, σχεδόν 43 χρόνια. Παθιασμένος με την κηπουρική καθώς και με τα χρώματα, διαμόρφωσε τον κήπο με τα λουλούδια (Clos Normand) και τον κήπο του νερού ή κήπο oriental που είναι εμπνευσμένος από την Ιαπωνία, σαν έργα τέχνης! Περπατώντας στους κήπους του, οι επισκέπτες αισθάνονται ακόμη την ατμόσφαιρα του Ιμπρεσιονισμού και θαυμάζουν τις συνθέσεις λουλουδιών και τα νούφαρα που υπήρξαν η πιο γόνιμη πηγή έμπνευσης για τον ίδιο το ζωγράφο. Ο Monet λάτρευε τους κήπους του και αποτέλεσαν το θέμα του σε πάνω από 500 πίνακες!ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05a ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05bΜετά το θάνατο του Monet το 1926, ο γιος του Michel κληρονόμησε το σπίτι και τους κήπους στο Giverny αλλά δεν έζησε εκεί. Ήταν μία από τις θετές κόρες του Monet που φρόντιζε το ακίνητο. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όμως, το σπίτι και οι κήποι ήταν σε άθλια κατάσταση, τελείως παραμελημένα. Το 1966, ο Michel Monet όρισε την Academie des Beaux-Arts ως νόμιμη κληρονόμο του. Χρειάστηκαν σχεδόν 10 ολόκληρα χρόνια και γενναιόδωρες δωρεές (που έγιναν κυρίως από τις Η.Π.Α) για την αποκατάσταση του σπιτιού και των κήπων στην πρότερη μεγαλοπρέπειά τους. Τα παράθυρα του σπιτιού ήταν θρύψαλα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις. Τα δάπεδα και τα δοκάρια από το ταβάνι είχαν σαπίσει. Μια σκάλα είχε καταρρεύσει. Τρία δέντρα αναπτύσσονταν μέσα στο μεγάλο studio του Monet. Η λίμνη έπρεπε να σκαφτεί ξανά ενώ στον κήπο Clos Normand αφαιρέθηκε στρώμα εδάφους για να βρεθεί το αρχικό επίπεδο του κήπου. Τα παλιά έπιπλα επίσης έπρεπε ν’ αποκατασταθούν. Τέλος, φυτεύτηκαν λουλούδια, ίδια με τα είδη που είχαν βρεθεί στους κήπους από την εποχή του Monet. Τον Σεπτέμβριο του 1980, το σπίτι και οι κήποι του Monet στο Giverny άνοιξαν επιτέλους για το κοινό. “Ο κήπος μου είναι το πιο όμορφο αριστούργημά μου” είχε πει ο Monet κι εμείς όταν βρισκόμαστε εκεί, νιώθουμε σαν να ζωντανεύουν μαγικά μπροστά μας οι διάσημοι πίνακές του!

ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05c ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05dΟ Monet που λάτρευε το χρώμα, διάλεξε φωτεινά χρώματα για τους τοίχους του σπιτιού του. Εξωτερικά είναι βαμμένο ροζ. Εσωτερικά, το καθιστικό και η κουζίνα είναι στους τόνους του μπλε, ενώ η τραπεζαρία στους τόνους του κίτρινου. Οι τοίχοι είναι γεμάτοι με ιαπωνικά χαρακτικά τα οποία συνέλεγε ο Monet για πενήντα χρόνια από τους καλύτερους Ιάπωνες καλλιτέχνες: Hokusai, Hiroshige και Utamaro.ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05e

Highlight: Ο Monet σχεδίασε τον κήπο Clos Normand ώστε να μπορεί να τον απολαμβάνει σχεδόν ολόκληρο από τα παράθυρα του σπιτιού του! Αλλά ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο τρόπος με τον οποίο πλαισίωσε το σπίτι ώστε να έχει μια υπέροχη θέα ακόμη και στον oriental κήπο που βρίσκεται στην άλλη μεριά του δρόμου. Ευκαιρία να τραβήξετε φωτογραφίες των κήπων και μέσα από το σπίτι, αφού στο εσωτερικό του σπιτιού δυστυχώς δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση.
Open: Κάθε μέρα από 1η Απριλίου ως 1η Νοεμβρίου από τις 9:30 ως τις 18:00.
Price: 9€. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με το Musée Marmottan στα 18€ ή με το Μουσείο των Ιμπρεσιονιστών στα 15,50€.

Για εισιτήρια online: http://www.fondation-monet.fr/fr/content/billetterie-en-ligne

Access: Με τρένο από το σταθμό Gare Saint-Lazare. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 45 λεπτά και το εισιτήριο κοστίζει 13,30€. Για πληροφορίες σχετικά με τα ωράρια των τρένων δείτε εδώ.

Στο Παρίσι, οι πίνακες του Monet βρίσκονται:
• Musée Marmottan Monet
Η μεγαλύτερη συλλογή έργων του Monet. 87 πίνακες ζωγραφικής και σχέδια. Ο περίφημος πίνακας “Impression, soleil levant”που έδωσε το όνομα του στο κίνημα των Ιμπρεσιονιστών, φωτογραφίες, πορτραίτα που έκανε ο ζωγράφος για τα παιδιά του και δύο παλέτες που χρησιμοποιούσε.
• Musée de l’Orangerie
Εκεί βρίσκεται το αριστούργημα του Monet “Νυμφαίες” που δώρισε στο Γαλλικό κράτος. Οι πίνακες με τα διάσημα νούφαρα εμφανίζονται σε δύο οβάλ δωμάτια ειδικά σχεδιασμένα γι’αυτούς.
• Musée d’Orsay
Η εθνική συλλογή των έργων του Monet. Πρώιμα έργα, ανάμεσα σε άλλα το διάσημο “Déjeuner sur l’ herbe” (Πρόγευμα στη Χλόη), “Femmes au jardin”, “Pont à Argenteuil”, “Le jardin de l’artiste à Giverny”.

ta-5-kalytera-day-trips-konta-sto-parisi-05f

φωτογραφίες και κείμενο: Πωλίνα, My Parisienne Walkways1 reply

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.