,

Τι συμβολίζουν οι βέρες;Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του γάμου είναι οι βέρες όπου συμβολίζουν την ένωση δύο ανθρώπων και την κοινή πορεία τους για την υπόλοιπη ζωή τους. Ο ιερέας κατα το μυστήριο του γάμου, ευλογά τις βέρες πάνω στο ευαγγέλιο και κρατώντας τις βέρες κάνει το σημείο του σταυρού πάνω από τα κεφάλια της νύφης και του γαμπρού εναλλάξ και έπειτα τις φοράει στο δάχτυλο του δεξιού τους χεριού.

Οι κουμπάροι ανταλάσσουν τρείς φορές τις βέρες μεταξύ τους. Η ανταλλαγή των βερών συμβολίζει την εξάρτηση του ενός από του άλλου και την αγάπη και την δέσμευση παραμένοντας πιστοί ο ένας στο άλλο.

Οι Αρχαίοι Αιγύπτιοι ήταν ο πρώτος λαός που χρησιμοποίησε βέρες κατα τον γάμο. Τις θεωρούσαν μάλιστα ως ένα σύμβολο ατέλειωτης αγάπης επειδή το στρογγυλό σχήμα του δαχτυλίδι δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

Τον Μεσαίωνα στην Αγγλία φορούσαν τη βέρα στο τρίτο δάχτυλο του αριστερού χεριού, εξαιτίας της πεποίθησης ότι οι φλέβες του συγκεκριμένου δάχτυλου οδηγούν κατευθείαν στην καρδιά. Έτσι με αυτον τον τρόπο το ζευγάρι “ένωνε” τις καρδιές του.