Υγιεινή διατροφή πριν το γάμο αλλά και για κάθε μέρα

Τι είναι;

Η υγιεινή διατροφή περιέχει όλες τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας! Είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά που μας προσφέρουν πολλές βιταμίνες και βοηθούν στην καλή ομοιόσταση του οργανισμού. Υπάρχει ισορροπία στην σωστή σίτιση και στην διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
Επιπλέον μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπαθειών, καθώς και άλλων παθήσεων όπως τον διαβήτη και κάποιες μορφές καρκίνου. Είναι ευεργετική για την καρδιά μας και διατηρεί την χοληστερίνη σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.Πως επιτυγχάνεται;

Για να κάνει κάποιος υγιεινή διατροφή, θα πρέπει να έχει σαν στόχο το πρόγραμμα!

  • Μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό της ισορροπημένης διατροφής. Συνοδευόμενη και με τις σωστές ομάδες τροφίμων επιτυγχάνουμε την υγιεινή διατροφή. (5 γεύματα ημερησίως)
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε την υπερκατανάλωση στην ζάχαρη καθώς και τροφές που περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης. ( σοκολάτες, γλυκά)
  • Συνίσταται να προτιμούμε γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, γάλα 1.5%, γιαούρτι 2% καθώς και τυριά άπαχα. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουμε το περιττό λίπος που περιέχουν , έχοντας όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε, καθώς και πλούσια γεύση.
  • Η χρήση του αλατιού καθώς και τα αλμυρά σνακ καλό είναι να περιορίζεται , καθώς το αλάτι είναι ένοχο για την κατακράτηση , και την αυξημένη αρτηριακή πίεση.
  • Καλό είναι να προτιμάμε το ελαιόλαδο, μονοακόρεστο λιπαρό, κατά προτίμηση ωμό στην σαλάτα, και στο φαγητό λίγο πριν την τελευταία βράση του.
  • Η κατανάλωση στα δημητριακά και γενικά σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
  • Καλό είναι να αποφεύγουμε τελείως το αλκοόλ ή τα αναψυκτικά γιατί δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα πέρα από κενές θερμίδες! Αν δεν μπορείτε να κόψετε κάτι από αυτά, περιοριστείτε σε 1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί ημερησίως, και για τα αναψυκτικά προτιμήστε τα zero, αυτά που δεν περιέχουν ζάχαρη.
  • Η τακτική άσκηση πάντα βοηθά στην ισορροπία της υγιεινής διατροφής και προσφέρει ενέργεια και ευεξία στο σώμα! «Νους υγιής εν σώματι υγιή» όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοι μας!
Μαραφή Έλενα, Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής
[email protected]