,

Τα 10 πιο παράξενα ήθη και έθιμα γάμου και τι συμβολίζουν

Ηθη και έθιμα που ακολουθούνται σε γάμους και πολλές φορές… ξενίζουν γίνονται αφενός για να αποτίσει το ζευγάρι φόρο τιμής στους προγόνους του, αφετέρου για να διασκεδάσει. Ωστόσο, τα ήθη και τα έθιμα αυτά των οποίων οι ρίζες χάνονται στην ιστορία κάθε τοπικής κοινωνίας κρύβουν ιδιαίτερους συμβολισμούς.Ακολουθούν 10 από τα πιο περίεργα ήθη και έθιμα γάμου:

1. Σπάσιμο του ποτηριού

Πρόκειται για ένα εβραϊκό έθιμο. Ο γαμπρός στέκεται πάνω σε ένα ποτήρι που είναι τυλιγμένο σε πετσέτα ή ύφασμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις ,ο γαμπρός σπάει το γυαλί ανεβαίνοντας πάνω του με το δεξί του πόδι και μετά το ζευγάρι ανταλλάσσει δαχτυλίδια. Πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει για να υπενθυμίζει σε όλους ότι ο ναός της Ιερουσαλήμ είναι υπεράνω πάσης χαράς.

2. Ενοχλούν την πρώτη νύχτα του γάμου

Πρόκειται για μια παρωδία καντάδας προς τους νεόνυμφους που γίνεται με κατσαρόλες, τηγάνια και άλλα ενοχλητικά αντικείμενα κατά την πρώτη νύχτα γάμου.

3. Δαχτυλίδια ποδιού

Κι ενώ έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις νύφες να φορούν δαχτυλίδια στα χέρια, οι Ινδές έχουν παράδοση να τα φορούν στα πόδια. Το δαχτυλίδι είναι συνήθως ασημένιο και τοποθετείται στο αριστερό πόδι, στο δάχτυλο δίπλα από το μεγάλο. Ο γαμπρός φορά το δαχτυλίδι στη νύφη κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής.

4. Ρίψη… αντικειμένων

Σε πολλές χώρες οι συγγενείς πετούν διάφορα αντικείμενα στους νεόνυμφους την ώρα που αναχωρούν για το ταξίδι του μέλιτος, είτε για να φέρουν τύχη είτε γονιμότητα στο ζευγάρι. Μπορεί εμείς εδώ στην Ελλάδα να περιοριζόμαστε στο ρύζι, ωστόσο, σε άλλες χώρες πετούν καρπούς, κέρματα και φιστίκια.

5. Πηδούν πάνω σε σκούπες

Αυτό το έθιμο συνηθιζόταν στη Βόρεια Αμερική όταν υπήρχαν δούλοι. Επειδή δεν τους επέτρεπαν να παντρεύονται λόγω φτώχειας και φυσικά, δεν είχαν προίκα, οι σκλάβοι χρησιμοποιούσαν τη φυσική τους δύναμη σαν ένδειξη πλούτου και πηδούσαν πάνω σε σκούπες κατά τη διάρκεια της τελετής.

6. Γέμισμα της ποδιάς με χρήματα

Οι γάμοι στην Πολωνία έχουν ως βάση το άφθονο φαγητό και τον ατελείωτο χορό. Πριν βγει το ζευγάρι στην πίστα να χορέψει, οι φίλες της νύφης της φορούν μία ποδιά στη μέση. Εκείνη πρέπει να χορέψει με όλους τους καλεσμένους, οι οποίοι την «ευχαριστούν» που χόρεψε μαζί τους δίνοντάς της χρήματα, τα οποία τοποθετούν μέσα στην τσέπη της ποδιάς. Ο γαμπρός είναι ο τελευταίος, ο οποίος αντί για χρήματα αφήνει ολόκληρο το πορτοφόλι του. Στη συνέχεια, ο γαμπρός παίρνει τη νύφη αγκαλιά και φεύγει. Με αυτό τον τρόπο η δεξίωση λαμβάνει επισήμως τέλος.

7. Σπάσιμο των πιάτων

Οι Γερμανοί συνηθίζουν να σπάνε πιάτα και να προκαλούν όση περισσότερη φασαρία μπορούν. Πιστεύεται πως η φασαρία που δημιουργείται είναι προπομπός των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει αργότερα το ζευγάρι μέσα στο γάμο.

8. Μαυρίζουν τη νύφη

Αφού παρασκευάσουν το πιο σιχαμερό δημιούργημα, που συνήθως περιέχει λουκάνικα, λαχανικά, αβγά, ψάρι, πούπουλα περιχύνουν με το μείγμα τη νύφη λίγες ώρες πριν το γάμο. Αφού την έχουν πασαλείψει παντού παρελαύνει σε όλη την πόλη. Φυσικά από τη διαδικασία δεν εξαιρείται ούτε ο γαμπρός, ο οποίος υφίσταται και ο ίδιος αυτόν τον… δημόσιο εξευτελισμό.

9. Χτύπημα της πατούσας του γαμπρού

Στη Νότια Κορέα μετά τη γαμήλια τελετή λαμβάνει χώρα το «φαλάκα». Πρόκειται για ένα έθιμο, κατά το οποίο οι συγγενείς του γαμπρού του βγάζουν το παπούτσι και την κάλτσα και του χτυπούν το πόδι με ένα νεκρό ψάρι ή με ένα ζαχαροκάλαμο ή με ράβδους για να διαπιστώσουν πόσο δυνατός είναι.

10. Η νύφη φορά λευκά

Η πρώτη νύφη που επέλεξε λευκό νυφικό και έκτοτε έγινε σύμβολο ήταν η Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία το 1840 στο γάμο της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο φόρεσε λευκό νυφικό. Έκτοτε το λευκό λατρεύτηκε, άρχισε να συμβολίζει την αγνότητα και επιλέγεται σχεδόν πάντα τουλάχιστον στους πρώτους γάμους των γυναικών.

πηγή:K-mag.gr1 reply

Comments are closed.